ES PRESENTA EL LLIBRE VERMELL DE LES PLANTES ENDÈMIQUES I AMENAÇADES DE CATALUNYA
Ha estat publicat el Llibre Vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya, que ha rebut el suport de la ICHN i que ha d'esdevenir una eina fonamental per a la conservació de la biodiversitat al nostre país. Aquesta obra, editada per Argania Editio, va començar per iniciativa dels seus autors i ha comptat amb el suport de la Fundació Carl Faust i de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, en conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge.
L'obra és el resultat d'un projecte de recerca, iniciat l'any 2003 amb el suport de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Institut Botànic de Barcelona, de revisió de l'estat de conservació de la totalitat de la flora vascular catalana (c. 3.600 espècies i subespècies), amb especial atenció a les espècies endèmiques (de les quals es fa per primer cop una síntesi completa) i a les amenaçades. En són autors: Llorenç Sáez (Facultat de Ciències, UAB), Pere Aymerich (biòleg) i Cèsar Blanché (Dept. Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia UB). El llibre compta amb la col·laboració d'Helena Estevan, Joan Font, Núria Membrives, directora tècnica del Jardí Botànic Marimurtra, i Xavier Oliver i les aportacions de 118 experts que han cedit dades, en molts casos inèdites, així com les principals institucions que allotgen les col·leccions biològiques del país (jardins botànics, herbaris, bancs de dades).
El Llibre Vermell té 811 pàgines i totes les fitxes de les espècies compten amb fotografies originals, il·lustacions científiques així com amb el mapa de distribució de cada tàxon, les dades poblacionals, l'avaluació amb criteris UICN (2001) i les propostes d'actuació per a cada cas, si escau. L'obra tracta en forma de fitxes 127 tàxons endèmics o subendèmics de Catalunya (a més dels endemismes conflictius) i 384 tàxons amb problemes de conservació (categories internacionals EX, EW, RE, CR, EN, VU, NT) o DD, dels quals 199 estan extingits o amenaçats (22 són endemismes) i 185 corresponen a categories de risc no evident (NT, DD). Com a resultat de l'avaluació, el total de 199 tàxons amenaçats signifiquen un 5,53 % de la flora catalana sota categories de risc. D'aquests, 17 s'han extingit a Catalunya (8,54 %), 40 es troben en perill crític (CR, 20,10 %), 49 corresponen a la categoria "en perill" (EN, 24,62 %) i 93 a la categoria "vulnerable" (VU, 46,73 %).
El llibre compta amb un pròleg de Josep Vigo i als apartats finals s'ofereixen els capítols de síntesi sobre origen i caracaterístiques de la flora endèmica, l'anàlisi de les amenaces sobre la flora catalana i dos documents que poden ser de gran utilitat: la síntesi actualitzada de tota la informació sobre tàxons amenaçats, que constitueix la "Llista Vermella de la flora vascular amenaçada de Catalunya" i la relació de la totalitat de tàxons protegits per la diversa normativa internacional, estatal, nacional i local, vigent en aquests moments, a més d'una extensa bibliografia que recull tota la informació prèvia disponible, amb més de 1.500 referències bibliogràfiques.
El llibre té preu de venda de 50 € i es pot obtenir a través de les llibreries o bé per internet a distri@altair.es.
La presentació del Llibre Vermell tindrà lloc el dimecres dia 15 de desembre, a les set de la tarda (19:00 h), a la Pedrera de CatalunyaCaixa (Passeig de Gràcia, 92. Barcelona).
Intervindran en l'acte de presentació el Dr. Josep Vigo, autor del pròleg, el Dr. Llorenç Sáez, en representació dels autors, el Dr. Jaume Gamisans, patró de la Fundació Carl Faust, el Sr. Miquel Rafa, director de l'Àrea de Territori i Medi Ambient de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, i el Sr. Jordi Ruiz Olmo, Cap del Servei de Protecció de Fauna, Flora i Animals de Companyia del Departament de Medi Ambient i Habitatge.